China stopt niet met militaire oefeningen op zee ondanks 'provocaties'

22-01-2017 07:21

Rubriek: Buitenland

 

China stopt niet met militaire oefeningen op zee ondanks 'provocaties'

Foto: Sarah Varzideh, Redactie: Gilles de Kock

 

China zegt dat geen enkele buitenlandse provocatie het land ervan kan weerhouden om militaire oefeningen uit te voeren ver op zee. "Voortaan zullen oefeningen van het Chinese leger ver op zee tot de normaalste zaak van de wereld horen."

 

Dat maakte de Chinese Communistische Partij zondag bekend in het partijblad.

 

China veroorzaakte vorige maand onrust door met een aantal marineschepen, waaronder het nieuwe en enige Chinese vliegdekschip Liaoning, door de zeestraat tussen China en Taiwan te varen. China beschouwt het eiland als een afvallige provincie en erkent Taiwan niet als staat. Ook voerde de vloot oefeningen uit buiten de territoriale wateren in de Stille Oceaan.

 

Eerder deze maand liepen de spanningen tussen China en Taiwan opnieuw op toen Chinese marineschepen de zeestraat passeerden. Taiwan stuurde ter observatie gevechtsvliegtuigen en marineschepen af op de vloot.

 

China stelt nu dat oefeningen zoals die recent werden uitgevoerd met de Liaoning normaal zullen gaan worden.

 

Zuid-Chinese Zee

China claimt ook verschillende eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Afgelopen zomer legden Chinese autoriteiten een uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag naast zich neer dat concludeerde dat het land "geen historisch recht" heeft op de eilandengroep, die volgens de VN behoren tot Filipijns grondgebied. China plaatste anti-raketsystemen en luchtafweersystemen op enkele van deze eilanden.

 

Onlangs waarschuwde de Amerikaanse kandidaat minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, China door te zeggen dat het land de toegang tot de eilanden moet worden ontzegd. Volgens de Communistische Partij kunnen dergelijke opmerkingen China niet stoppen om militaire oefeningen te doen. "Deze provocaties, druk, fantasieën en overdrijvingen kunnen de normale oefeningen van het Chinese leger niet tegenhouden", staat in het partijblad te lezen.

 

Miljarden

China heeft miljarden geïnvesteerd in een ambitieus militair moderniseringsprogramma, dat met name ten goede komt aan de marine. De Chinese marine heeft vaker geoefend in verre wateren, bedoeld om onder andere de operationele vaardigheden aan te scherpen, handelsroutes te bewaken en haar burgers in het buitenland te beschermen.