Koning van Marokko stuurt premier weg

16-03-2017 07:08

Rubriek: Buitenland

 

Koning van Marokko stuurt premier weg

Foto: Sarah Varzideh, Redactie: Benjamin Varzideh

 

De koning van Marokko Mohammed VI heeft de minister-president van het land, Abdelilah Benkirane afgezet. Die was premier sinds 2011 en in oktober vorig jaar herkozen.

 

AP meldt dat de koning de zeer zeldzame actie nodig achtte omdat er na vijf maanden formeren nog steeds geen nieuwe coalitie is in Marokko.

 

In een verklaring van het koninklijk paleis werd bekendgemaakt dat de koning de leider van de gematigde islamitische partij PJD (Partij voor Gerechtigheid en Vooruitgang) heeft weggestuurd. De PJD won de verkiezingen in het najaar en Benkirane maakte zich op voor een nieuwe regeerperiode als premier.

 

Het opmerkelijke besluit van de koning volgde nadat hij tevergeefs Benkirane had aangespoord om spoedig met een nieuwe regeringscoalitie te komen.

 

Zeldzaam

Het formeren ging echter moeizaam. Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat Mohammed VI een ander lid van de partij van Benkirane zal aanwijzen om de premier op te volgen.

 

De absolute macht ligt in Marokko bij de koning. Het komt echter zelden voor dat hij direct intervenieert in de formatie van een kabinet. De koning had volgens de verklaring echter geen andere keuze. "Dit moest gebeuren om iets te forceren in de huidige impasse. De koning houdt het democratisch belang altijd in ogenschouw."

 

Verkiezingswinst

De PJD won in oktober de verkiezingen maar vergaarde niet genoeg stemmen om alleen te regeren. De regeringspartij kreeg 125 zetels van de 395 die het Marokkaans parlement kent.  De progressievere Partij van de Authenticiteit en de Moderniteit (PAM) werd de tweede partij van het land met 102 zetels.

 

Benkirane kwam in 2011 aan de macht nadat zijn partij de verkiezingen won na de Arabisch lente. Protesten in Marokko zorgde voor meer grondwettelijke mogelijkheden voor de gekozen regering.

 

De vorige coalitie was een combinatie van linkse en rechtse partijen. De spanningen zijn echter opgelopen waardoor Benkirane niet langer brede steun kreeg. De PJD-leider kreeg daardoor ook geen coalitie van de grond waarna de koning tot het opvallende besluit van afzetten kwam.