'Veetransporten voldoen vaak niet aan eisen'

30-03-2017 07:16

Rubriek: Dieren

 

'Veetransporten voldoen vaak niet aan eisen'

Foto: Sarah Varzideh, Redactie: Colin Beek

 

De transportsector moet zorgen dat veetransporten voldoen aan de eisen. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag.

 

De dienst reageert op Wakker Dier, dat steeds vaker dichte veewagens ziet opduiken waarin varkens, schapen en kalfjes niet meer zichtbaar zijn. Vaak voldoen deze wagens niet aan de wet, onder meer doordat de ventilatie niet deugt of deuren voor inspecteurs ontbreken.

 

Wakker Dier riep de NVWA op om harder op te treden. ''Onze inspecteurs bevestigen het beeld van Wakker Dier. Maar het is aan de transporteurs om het probleem op te lossen. Treedt er geen verbetering op, bijvoorbeeld door camera's in de wagens, dan kunnen wij boetes uitdelen of transporten weigeren", aldus de controledienst.

 

Goede toegangsdeuren zijn nodig om te controleren of veewagens niet te vol zijn en of de luchtkwaliteit goed is. Maar ook om in te grijpen als iets misgaat. De trucks hebben vaak wel inspectieluiken, maar deze zijn klein en bieden bovendien geen toegang. Controleurs kunnen dan naar binnen in via de laadklep, maar dat is erg moeilijk en gevaarlijk.

 

Sterfte

Volgens het onderzoek komt het regelmatig voor dat de ventilatoren in de geklimatiseerde trucks te weinig capaciteit hebben. Daardoor ontstaat stress, onrust, verwondingen en soms zelfs sterfte bij de dieren.

 

Transport en Logistiek Nederland (TLN) erkent dat er zich problemen voordoen. ''Vooral als veewagens in de rij staan bij slachterijen. Bij heel warme dagen veroorzaakt dat problemen'', zegt een woordvoerder van TLN.

 

Woest

Voorzitter van Vee&Logistiek Nederland Henk Bleker is woest op Wakker Dier. ''Waardeloos, één van de slechtste rapporten van Wakker Dier die ik ooit heb gelezen.'' Volgens hem heeft de organisatie de zaak echt niet goed onderzocht.

 

''Daarbij is dit type vervoer ingevoerd mede op verzoek van de Dierenbescherming en is het ook vereist voor het Beter Leven-keurmerk. Deze vervoerswijze geeft minder stres, minder diaree en minder luchtwegproblemen bij de dieren.'' Volgens Bleker zijn de boetes voor ondeugdelijk vervoer ''de laatste jaren op de vingers van maximaal twee handen te tellen en dat bij miljoenen dieren''.