7x de Great Lakes in beeld: grote meren, grote risico's

24-02-2021 08:00

Categorie: Milieu

 

Foto: Sabrine el Alami, Redactie: Thomas Smallenbroek

 

De Great Lakes bevatten ruim een vijfde van al het zoete water ter wereld. Maar nu wordt deze kostbare hulpbron bedreigd door klimaatverandering, milieuvervuiling en invasieve soorten.

De vloek van kunstmest

Weggelekte kunstmest kan leiden tot algengroei, zoals hier in het Amerikaanse Lake Erie.

Overstroming in Ohio

Dit jaar was een historisch seizoen voor overstromingen in de gehele Grote Merenregio in Noord-Amerika, voornamelijk vanwege het smelten van de sneeuw dat ervoor zorgde dat water in de meren stroomde, gevolgd door een langdurig regenseizoen. Port Clinton, een zomerbestemming voor vakantiegangers in Ohio, werd getroffen door de overstromingen die bedrijven en huizen ernstig beschadigde.

Een storm raast over de Great Lakes. Foto gemaakt door NASA's Suomi NPP satelliet.

Een storm raast over de Great Lakes. Foto gemaakt door NASA's Suomi NPP satelliet.

Nieuwe golf

Een golf ontstaat en crasht op Lake Erie. Het is het op twee na kleinste meer van de vijf Great Lakes op de grens van Canada en de Verenigde Staten.

Vroege vogel

In een smalle vijver in Toronto, Canada, hapt een aalscholver zijn ontbijt naar binnen. In het midden van de 20e eeuw was de inheemse vogel bijna compleet uitgeroeid in Ontario, door het dumpen van milieuverontreinigende stoffen in de Great Lakes.

“Prachtige glinstering van de zon op het zuidelijke deel van Lake Michigan,” schreef Hurley in een ...

“Prachtige glinstering van de zon op het zuidelijke deel van Lake Michigan,” schreef Hurley in een tweet bij deze foto van 21 juli.

Gezicht op het landschap van de Sleeping Bear Dunes National Lakeshore, Michigan

Bij de Lake Michigan Overlook in de Sleeping Bear Dunes, Michigan, kijken bezoekers vanaf een houten steiger uit over het weidse blauwe water.