Waarom meerdere gamediensten deze week boos zijn op Apple

09-08-2020 08:00

Categorie: Spelletjes

Waarom meerdere gamediensten deze week boos zijn op Apple

Foto: Sabrine el Alami, Redactie: Benjamin Varzideh

 

Meerdere gameplatformen zijn kritisch op Apple, dat hun apps stelselmatig uit de App Store weert. Wat is er aan de hand?

 

Na jarenlang testen introduceert Microsoft in september zijn nieuwe gamestreamingdienst xCloud, die onderdeel wordt gemaakt van het Game Pass Ultimate-abonnement. Voor een maandelijks vast bedrag kunnen abonnees grafisch intensieve games in een Microsoft-datacenter afspelen, waarvan het scherm vervolgens naar hun apparaten wordt gestreamd.

 

Hoewel de streaming-app tijdens een testfase te gebruiken was op iPhones en Android-toestellen, zal de definitieve versie alleen voor telefoons met Android verschijnen. Apple wilt iedere toevoeging in zijn appwinkel vooraf verifiëren, waarbij de Game Pass-app werd afgekeurd.

 

Stadia en NVIDIA

Het lijkt daarbij te gaan om een breder beleid binnen Apple. Google introduceerde eind vorig jaar zijn streamingplatform Stadia, dat tot op heden alleen op computers en Android-toestellen te gebruiken is. Hetzelfde geldt voor het streamingabonnement van NVIDIA.

 

De app van streamingdienst Shadow op iPhone, iPad en Apple TV werd eerder door Apple goedgekeurd, maar verdween tijdelijk uit de App Store omdat hij "niet voldeed aan de regels". Na een aantal aanpassingen werd hij later weer toegelaten in de digitale winkel.

 

Ook de streamingapp Moonlight, waarmee gebruikers hun eigen game-pc naar een Apple-apparaat kunnen streamen, zou niet aan Apples regels voldoen. De makers moeten wijzigingen maken voordat een nieuwe update in de App Store wordt toegelaten.

 

Apple wil de games goedkeuren

Apple is volgens een woordvoerder wel bereid om de streaming-apps goed te keuren, maar onder één voorwaarde: het bedrijf wilt alle games op Game Pass, Stadia en andere diensten vooraf kunnen goedkeuren.

 

Het zou betekenen dat Apple honderden spellen die origineel zijn gemaakt voor de pc of spelcomputers controleert, om te zien of ze wellicht Apples eigen regels schenden. Op die manier wil de techreus voorkomen dat iPhone- en iPad-bezitters een ongepast spel voorgeschoteld krijgen.

 

Volgens ingewijden van The Verge zou er nog iets meespelen: Apple zou streamingapps alleen toelaten als ze verbinden met een computer van de appgebruiker, binnen hetzelfde netwerk. Omdat diensten zoals Stadia en Game Pass vanuit een datacenter streamen, zou Apple dwarsliggen.

 

Microsoft veroordeelt Apple

Een woordvoerder van Microsoft reageerde verontwaardigd op de uitleg van Apple. "Ze zijn het enige bedrijf dat cloudgaming en cloudabonnementsdiensten zoals Xbox Game Pass weert", leest een verklaring. "Apple behandelt gamingapps continu anders, terwijl voor andersoortige apps minder strenge regels gelden."

 

Daarmee lijkt het bedrijf te verwijzen naar andere streamingdiensten, die bijvoorbeeld video of muziek aanbieden. Apple vraagt niet aan Netflix om iedere film of tv-serie vooraf goed te keuren, maar eist nu wel hetzelfde van gamingdiensten.

 

Op een gamekeuring door Apple zit Microsoft niet te wachten, omdat instanties zoals de ESRB en PEGI dat al doen. Deze vermelden op gamedoosjes voor welke leeftijd een titel bedoeld is.

 

Een Facebook Gaming-app zonder games

Kort na het conflict tussen Microsoft en Apple bracht Facebook een eigen gaming-app uit voor de iPhone, zonder de mogelijkheid om daarin games te spelen. Ook dat bleek lastig door het App Store-beleid.

 

"We moesten helaas de gameplayfuncties verwijderen om Apples goedkeuring te krijgen", aldus topvrouw Sheryl Sandberg in een persbericht. Daarmee lijkt ook Facebook kritiek te uiten op het beleid van Apple.

 

Onderzoek naar machtsmisbruik

Het conflict tussen Apple en de gamediensten komt op een ongunstig moment voor het bedrijf. Op het moment lopen er meerdere onderzoeken naar het App Store-beleid van de techgigant, waaronder bij de Europese Commissie.

 

Grote bedrijven waaronder Spotify beschuldigen Apple van machtsmisbruik, omdat tot 30 procent van de gemaakte omzet uit iOS-apps wordt geëist. Dat terwijl bijvoorbeeld Apples eigen muziekdienst geen geld hoeft in te leveren.

 

Het gamebeleid van Apple kan onder de loep komen te liggen bij het onderzoek. De App Store-uitbater maakt het immers andere partijen lastig, terwijl de eigen gamedienst Apple Arcade ook in de digitale winkel staat.