Appelbeignets met bladerdeeg uit de oven

26-12-2020 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 5 stuks   Bereidingstijd: 20 minuten   Oventijd: 25 minuten

 

Ingrediënten:

1 grote appel

10 vellen roomboterbladerdeeg

2 el poedersuiker

2 el bloem

Snuf kaneel

50 g amandelspijs

1 ei

1 el kristalsuiker

 

Benodigdheden:

Bakplaat met bakpapier

Taartvormpje of kommetje van ca. 10 tot 12 doorsnede

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 graden. Laat de plakken bladerdeeg ontdooien. Verwijder met de appelboor het klokhuis van de appel. Schil de appel en snijd deze in plakken van ca. 0,5 tot 1 cm dik.

 

Meng de bloem met de poedersuiker en kaneel. Haal de appelringen hierdoor tot ze geheel bedekt zijn. Dit laagje neemt gedeeltelijk het vocht op tijdens het bakken. Maak 5 kleine balletjes van de amandelspijs, deze moet zo in het midden van de appel.

Leg een plak bebloemde appel op een vel bladerdeeg, druk de amandelspijs in het midden van de appel en maak het rondom de appel een beetje vochtig met water. Dek de appel af met een ander vel bladerdeeg en druk deze zachtjes rondom de appel aan. Druk met een taartvormpje rondom de appel en verwijder het overtollige bladerdeeg.

Tip: als de appelbeignet aan het taartvormpje blijft plakken kun je deze bestuiven met wat bloem. Je kunt ook de vormen los uit het bladerdeeg drukken en deze vervolgens met appel er tussen op elkaar drukken.

Leg de appelbeignets op de beklede bakplaat. Klop het eitje los en bestrijk de bovenzijde hiermee. Bestrooi met de kristalsuiker en zet ongeveer 25 min. in de oven. Laat ze afkoelen of serveer nog iets warm.

 

Tip: het overgebleven bladerdeeg kun je met het ei en wat suiker en kaneel bestrijken en bestrooien en meebakken. Of maak er kleine gevulde bladerdeegsterren van: https://www.leukerecepten.nl/recepten/gevulde-bladerdeeg-sterren/

 

Bewaar de appelbeignets met bladerdeeg in een gesloten trommel maximaal 3 dagen, warm ze voor het serveren kort op in de oven.