Deze minidino kon voelen met zijn staart
Categorie: Geschiedenis
Foto: Yasamin Varzideh, Redactie: Benjamin Varzideh
Ooit scharrelde er in Europa een dinosauriër ter grootte van een kip die kon voelen met zijn staart.
Tot nu toe is dit het enige fossiel van Juravenator starki dat gevonden is in Duitsland. De schubben die bewaard zijn gebleven op de staart van deze dino vertonen een uniek patroon. Onderzoekers zijn er lange tijd van uitgegaan dat de schubben van dinosauriërs alleen maar dienden als bescherming. Maar volgens Phil Bell, paleontoloog en auteur van het onderzoeksrapport, zijn schubben ‘uiterst flexibele organen die meerdere functies kunnen vervullen’.
Toen Bell en zijn collega Christophe Hendrickx ringen zagen op de schubben onder de staart, vermoedden ze dat die waren ontstaan toen het dier fossiliseerde. Uit vervolgonderzoek bleek echter dat ze sterk leken op de ‘unieke’ schubben van moderne krokodillen, aldus Bell. ‘Die hebben dezelfde structuur als die we bij Juravenator hebben aantroffen. ’Krokodillen nemen met deze ‘voelschubben’ onder meer de bewegingen waar van prooidieren, en volgens kenners was dat ook voor dinosauriërs van groot belang.
Dit 150 miljoen jaar oude exemplaar van Juravenator had relatief grote ogen, wat erop zou wijzen dat het een nachtdier was. In dat geval was ‘de tastzin als compensatie voor het gebrek aan licht nog belangrijker’, schrijven beide auteurs in het rapport.