Donuts

28-12-2020 08:00

Categorie: Hapjes   Aantal: 8 tot 10 stuks   Bereidingstijd: 45 minuten   Wachttijd: 75 minuten

 

Ingrediënten:

7 g instant gist

40 ml lauw water

150 ml lauwwarme melk

2 el suiker

350 g bloem + om te bestuiven

2 eieren

60 g boter, gesmolten

 

Topping:

100 g chocolade (of een zakje chocoglazuur)

Decoratie

Suiker

 

Materialen:

Grote en kleine ronde uitsteker

Deegroller

 

Bereiding:

Doe het water, melk, gist en suiker in een glas of kom en laat een paar minuutjes staan. Doe ondertussen de bloem, boter en eieren in een grote kom. Voeg het gist mengsel toe en meng door elkaar. Leg het deeg op een werkvlak bestoven met bloem en kneed het deeg nog een paar keer door. Doe het deeg in een kom ingesmeerd met een beetje olie en dek af met folie of een iets vochtige doek. Laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek.

Haal het deeg uit de kom en leg op het werkvlak bestoven met bloem en kneed weer door. Gebruik eventueel een beetje extra bloem om het minder plakkerig te maken. Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Steek er met een groot rondje (bv. een glas) een cirkel uit en leg op een plaat met bakpapier (ook bestoven met bloem). Druk met een klein rondje in het midden een gat er uit.

Dek de plaat weer af en laat nog 30 minuten rijzen. Verhit de olie in een pan. Schuif de donuts voorzichtig op een spatel of schuimspaan en laat ze in de olie zakken en bak ze aan beide kanten goudbruin (in ca. 3 minuten). Laat de donuts afkoelen. Smelt de chocolade en doe deze in een diep bord of bestrooi met suiker. Dip de donuts er aan 1 zijde in. Bestrooi de donuts met chocolade met wat decoratie en laat hard worden.