Katten in de kunstgeschiedenis: Sinds de oudheid tot heden

01-06-2020 08:00

Categorie: Geschiedenis

Katten in de kunstgeschiedenis: Sinds de oudheid tot heden

Foto: Yasamin Varzideh, Redactie: Benjamin Varzideh

 

Voor het eerst worden 75 kunstwerken uit het oude Egypte tot nu herenigd rond het onderwerp katten! Grote katten, kleine katten, knuffelkatten of speelse katten, tijgerkatten of kittens; ze wachten allemaal op je in een achttiende-eeuws herenhuisdecor. Kom en laat je meeslepen door de harige vrienden en ontdek: katten verborgen in elk schilderij, wachtend om gevonden te worden; momenten van pure tederheid vastgelegd door kunstenaars; katten die in huiselijke of zelfs religieuze taferelen zijn geglipt; en fantastische verhalen over katten met buitengewone krachten.

  • Katten verborgen in elk schilderij, wachtend om gevonden te worden!
  • Momenten van pure tederheid vastgelegd door kunstenaars.
  • Katten die in huiselijke of zelfs religieuze taferelen zijn geglipt.
  • Fantastische verhalen over katten met buitengewone krachten.


De symboliek van het dier fluctueert. Religieus schilderij vergeleek de kat met Satan zelf, maar de kleine kat werd in het oude Egypte aanbeden als een welwillende, moederachtige godheid: Bastet.

Een bekende verschijning in ateliers van kunstenaars, de kat belichaamde de geest van vrijheid en onafhankelijkheid van de schilder. Het wordt ook vaak gezien in portretten van jonge meisjes of vrouwen waar de kat een schandalige dimensie toevoegt, zoals te zien is in Edouard Manets beroemde 'Olympia'.

Object van aanbidding? Of bijgeloof? Angstig roofdier of knuffelige metgezel? Zwarte of Angora-katten, armoedige of luxueuze katten ... de kleine kat heeft een persoonlijkheid die zo gelaagd en complex is als de illustere paletten die hem als model hebben genomen.

 

Een tentoonstelling in samenwerking met het RMN-Grand Palais.