Klassieke appeltaart

28-09-2019 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 10-12 stuks   Bereidingstijd: 45 minuten   Oventijd: 60 minuten

 

Ingrediënten:

220 g koude boter + om in te vetten

400 g zelfrijzend bakmeel

1 ei

180 g witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker (8 g)

Snufje zout

Abrikozenjam om te bestrijken

 

Vulling:

150 g amandelspijs

5 middelgrote appels (1,5 kilo)

75 g rozijnen

60 g suiker

2 tl kaneel

2 el paneermeel

1 el citroensap

 

Materialen:

Springvorm 24 cm

Bakpapier

Deegroller

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 graden. Wel de rozijnen 15 min in lauwwarm water en giet daarna af. Mix de boter, zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, vanillesuiker, snufje zout en de helft van het ei tot een egaal deeg. Is het erg plakkerig, voeg dan nog een beetje bakmeel toe en is het erg droog nog een beetje boter. Wikkel het deeg in folie en leg zo lang in de koelkast.

 

Schil ondertussen de appels en snijd in blokjes. Meng in een kom met de rozijnen, suiker, kaneel en citroensap. Leg het bakpapier op de bodem van de springvorm en doe de rand hierop en klik vast. Verwijder het overige papier aan de zijkanten. Vet de hele springvorm in met boter.

Neem ongeveer 2/3 deel van het deeg en rol uit met een deegroller, gebruik eventueel wat bloem of bakmeel om plakken tegen te gaan. Bekleed de vorm hiermee. Gaat dit niet zo handig? Geen probleem, druk met je vingers het deeg uit in de vorm tot de hele bodem en de zijkanten bedekt zijn met een laagje deeg. Verdeel het amandelspijs over de bodem, dit zorg voor een lekkere smaak en een extra laagje tussen de vochtige appel en de bodem waardoor deze krokant blijft. Bestrooi de amandelspijs met paneermeel, deze neemt het vocht op van de appels.

Verdeel het appelmengsel over de bodem en druk ietsjes aan. Rol het overige deeg uit en snijd hier repen van en leg deze kruislings over de taart en druk de uiteinden vast aan de rand van de taart. Bestrijk deze vervolgens met het overgebleven ei. Bak de appeltaart in ongeveer 60 minuten gaar en mooi goudbruin. Bestrijk de bovenzijde vlak nadat hij uit de oven komt met abrikozenjam. Laat hem grotendeels afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Lekker met een toef slagroom.

 

Tips: Gebruik bij voorkeur een stevige en iets zure appel zoals goudrenetten, deze zijn helaas alleen verkrijgbaar in de herfst en winter. Een ander goed alternatief zijn Jonagold of Elstar. Andere lekkere toevoegingen aan de vulling zijn bijvoorbeeld: walnoten, pecannoten, hazelnoten, snufje kardemom, ananas of wel de rozijnen eens in rum.