Koninklijke Egyptische mummies waren op pad, en dat was niet voor het eerst

10-04-2021 08:00

Categorie: Geschiedenis

Koninklijke Egyptische mummies waren op pad, en dat was niet voor het eerst

Foto: Yasamin Varzideh, Redactie: Robin Buitenhek

 

Met een feestelijke optocht in Caïro werd het gouden tijdperk van de farao's gevierd. Een van de mummies vloog in 1976 al naar Parijs voor een make-over.

 

Farao Seti I heerste vanaf ca. Afgelopen zaterdag trokken de mummies van 22 farao's en andere koninklijke personen in een parade door de straten van Caïro. Deze op televisie toegesneden ‘Gouden parade van de farao's’ langs de Nijl was bedoeld als eerbetoon aan het rijke erfgoed van Egypte, maar ook als reclame, om bezoekers te lokken in de nasleep van een pandemie waardoor er wereldwijd nauwelijks meer werd gereisd. Het merendeel van de betrokken mummies dateert uit het Nieuwe Rijk, wat een bloeitijd was van de Egyptische beschaving.


In de stoet bevonden zich achttien farao's en vier andere personen van koninklijke huize, van enkele van de bekendste Egyptische heersers tot relatief onbekende figuren. Koninklijke celebrities in de parade waren onder meer Ramses II, ook wel ‘De Grote’ genoemd, en degene die zou zijn genoemd in het Bijbelboek Exodus en Hatsjepsoet, een van de weinige vrouwelijke farao's, een krachtige heerseres die veel bouwwerken liet oprichten. Hij zou een groot krijger zijn geweest en wordt in de literatuur en in films vaak aangewezen als de farao uit het Bijbelboek Exodus. Koningin Hatsjepsoet was een van de weinige vrouwelijke farao's van Egypte.

Andere farao's hadden weer andere bijzonderheden. De optocht begon bij zonsondergang met 21 saluutschoten terwijl de mummies op het Tahrir-plein de weg opgingen. “De mummies worden getransporteerd in beschermende kisten, waarvan er verschillende om elkaar heen worden geplaatst, net als de kisten in de oudheid of in China,” vertelde Ikram voorafgaand aan de parade. Ze was als adviseur betrokken bij de verhuizing vanwege haar deskundigheid op het gebied van mummies en het mummificatieproces.

De hermetisch afgesloten kisten met klimaatbeheersing stonden op militaire trucks die waren versierd als de begrafenisboten waarmee de farao's ooit naar hun tombes werden gebracht.

Mummies op pad
Het was bepaald niet de eerste keer dat de mummies op pad waren. Daarna vervolgden de mummies hun zwerftocht. Mannen stonden plechtig zwijgend naast elkaar en schoten in de lucht om de langsvarende farao's te begroeten.

Mummies en duizend beeldjes ontdekt in Egyptische graftombe
Sinds die spookachtige riviertocht lagen de 22 mummies verspreid over vier verschillende musea. Sommige waren te zien in glazen vitrines, andere lagen in opslagruimten, buiten het zicht van het publiek. Ramses II vloog in 1976 zelfs naar Parijs voor herstelwerkzaamheden. Toen hij minister werd, besloot hij naar eigen zeggen “om iets groots te doen, om een ongeëvenaarde parade te organiseren als eerbetoon aan onze voorouders die ook deel uitmaken van het cultureel erfgoed van de mensheid.

Moderne vloek van de mummies?
Maar anderen waren bezorgd dat de verplaatsing van de mummies ongeluk had gebracht. Een dodelijk treinongeluk dat recent plaatsvond in het midden van Egypte, een gebouw dat instortte in Caïro en zelfs de bizarre blokkade van het Suezkanaal werden geweten aan een moderne vloek van de mummies vanwege de parade. Talloze curatoren in musea spannen zich in om de mummies te bedekken, of om helemaal geen stoffelijke overschotten meer aan het publiek te tonen. De kwestie is al tientallen jaren onderwerp van discussie voor de Egyptische autoriteiten.

Toen Hawass in 1974 meeging met een rondleiding van de Engelse prinses Margaret, de zus van koningin Elizabeth, door het Egyptisch Museum, zag hij dat ze ineenkromp en haar ogen bedekte toen ze het lugubere, verdroogde gelaat zag van Ramses II. Maar volgens minister El-Anani krijgen de Egyptische hoogwaardigheidsbekleders nu het respectvolle graf dat ze verdienen in hun nieuwe onderkomen in het NMEC. De muren zijn zwart, het licht is gedimd. De mummies liggen in hun kist, omgeven door hun grafvoorwerpen.

Maar voordat ze hun laatste rustplaats in het NMEC bereikten, waren de 22 mummies onderdeel van een groots spektakelstuk in Hollywoodstijl.