Nonnenvotten

13-02-2021 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 8 stuks   Bereidingstijd: 30 minuten   Rijstijd: 1 uur 25 minuten   Rusttijd: 15 minuten   Frituurtijd: 8 minuten

 

Ingrediënten:

500 g patentbloem

50 g gist

7,5 g zout

50 g basterdsuiker

125 g boter

2 medium eieren

200 ml melk

25 g citroen (rasp)

Kaneelsuiker

 

Benodigdheden:

Keukenpapier

 

Voorbereiding:

Verwarm olie voor op 170 °C.

 

Bereiding:

Kneed de helft van de bloem, de gist, de helft van de basterdsuiker, de eieren en de melk tot een deeg.

 

Dek af en laat 25 min. rijzen.

 

Kneed de rest van de bloem en basterdsuiker, de boter, het zout en de citroenrasp goed door het deeg.

 

Verdeel het deeg in 25 stukjes en bol op. Laat 15 min. rusten.

 

Rol de deegbolletjes uit tot lange strengen en knoop ze tot nonnenvotten:

 

Kruis de uiteinden van de strengen over elkaar tot je een lus hebt; zorg dat het ene uiteinde een stukje langer is dan het andere.

 

Twist het langere uiteinde nog eens rond de deegstreng om de kenmerkende nonnenvottenknoop te verkrijgen.

 

Laat de nonnenvotten nog een laatste keer rijzen, ongeveer 50 min.

 

Frituur de nonnenvotten op 170 ⁰C in ongeveer 8 min. aan beide kanten goudbruin.

 

Laat kort uitlekken op keukenpapier en haal ze door de kaneelsuiker.