Plaattaart met appel

10-10-2020 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 10 stuks   Bereidingstijd: 25 minuten   Oventijd: 20 minuten

 

Ingrediënten:

1 el citroensap

400 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven

200 g lichtbruine basterdsuiker

250 g boter, in blokjes

1 ei, losgeklopt

Snufje zout

1 zakje saffraan (0,05 g)

6 elstar appels

3 tl gemalen kaneel

1 tl kardemompoeder

2 el suiker

150 g rozijnen

55 g amandelschaafsel

 

Materialen:

Bakpapier

Vershoudfolie

Roller

Bakplaat van ca. 40x30 cm

 

Bereiding:

Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker en boter in een kom. Voeg het ei en zout toe en kneed tot een bal. Wikkel de bal in vershoudfolie en leg 30 min. in de koelkast.

Verwarm de oven op 175 graden. Voeg de saffraan toe aan het citroensap en laat even weken. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Giet het citroensap over de appels en voeg de kaneel, kardemompoeder en 2 el suiker toe en schep goed oor elkaar. Snijd een stuk bakpapier in ongeveer de grote van de bakplaat. Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit op het stuk bakpapier en leg daarna op de bakplaat.

Schep de stukjes appels er op en houd ongeveer 1 cm van de rand vrij. Verdeel ook de rozijnen er over en druk zachtjes een beetje aan. Verdeel als laatste het amandelschaafsel er over en zet ongeveer 40 min. in het midden van de oven. Haal de plaattaart uit de oven en laat afkoelen. Snijd hem daarna in stukken.