Theaters en podia Brabant-Noord kunnen toch meer bezoekers ontvangen

06-10-2020 08:00

Categorie: Boek & Cultuur

Theaters en podia Brabant-Noord kunnen toch meer bezoekers ontvangen

Foto: Nina van Ooijen, Redactie: Dylan Meijer

 

Culturele instellingen als theaters en poppodia in de Veiligheidsregio Brabant-Noord kunnen vanaf dinsdag toch een ontheffing krijgen waardoor ze meer bezoekers kunnen ontvangen dan de vorige week aangekondigde dertig personen. Dit heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Jack Mikkers dinsdag in een verklaring laten weten. Met dit besluit kunnen instellingen die een ontheffing krijgen de komende twee weken toch 250 bezoekers toelaten.

 

Hiermee wordt teruggekomen op het besluit dat op 30 september genomen werd en waarbij de regio drie weken lang geen ontheffingen zou verlenen aan culturele instellingen.

 

In omliggende regio's werden deze ontheffingen wel verleend. Om meer maatschappelijk draagvlag te creëren sluit de regio Brabant-Noord zich daar nu bij aan. "Om de pandemie te bestrijden is eenheid van beleid (tussen alle veiligheidsregio's) cruciaal voor het maatschappelijk draagvlak", aldus Mikkers. "Mensen snappen niet dat wat hier niet kan, een paar kilometer verderop wel kan."

 

De ontheffingen worden verleend op de manier die "landelijk, in de afgelopen week, de norm is geworden." Waarbij mensen in groepen van maximaal vier personen een culturele instelling mogen bezoeken en de 1,5 meter-regel in acht moet worden genomen. Ook moet eventuele horeca om 22:00 uur sluiten.

 

Mikkers rekent er op dat de theaters en poppodia ervoor zorgen dat het bezoek veilig verloopt, staat er in de verklaring. "Daar heb ik ook vertrouwen in gezien de professionaliteit die deze sector de afgelopen tijd heeft laten zien."

 

Hij benadrukt dat er behoefte is aan landelijke heldere criteria en "vertrouwt erop dat die er snel komen."