Recept van de maand

Elke maand plaatsen wij een nieuw recept op de website. Wij hopen dat jullie het zullen kunnen maken en dat jullie het lekker zullen vinden.

 

 

Dit is het recept van: april 2021

 

Lemon rolls

    

Categorie: Ontbijt   Aantal: 8 stuks   Bereidingstijd: 30 minuten   Oventijd: 25 minuten   Rijstijd: 1 uur en 36 minuten

 

Ingrediënten:

320 g bloem + om te bestuiven

125 ml melk (warm)

30 g suiker

1 zakje vanillesuiker

1 zakje gedroogde gist (a 7 g)

1 snufje zout

40 g boter

1 ei

 

Vulling:

1 citroen

100 g suiker

1 zakje vanillesuiker

50 g zachte boter

 

Glazuur:

1 citroen

2 el roomkaas

100 g poedersuiker

 

Bereiding:

Maak eerst het deeg. Doe de gist bij de warme melk en roer een paar keer om zodat er klontjes ontstaan. Smelt de 40 g boter en mix deze samen met de suiker, zout, vanillesuiker en het ei tot een romige massa. Schenk de melk met gist erbij en mix kort. Voeg de bloem erbij en kneed met je handen tot een soepel deeg. Bestuif een kom met een beetje bloem en doe de deegbal erin. Dek af met een schone vochtige theedoek. Zet de kom op een warm plek en laat het deeg ongeveer 45 min. rijzen. Je kunt de kom ook in de oven zetten op 35 tot 40 graden totdat het deeg verdubbeld is.

Maak ondertussen de vulling. Rasp de citroen. Meng de citroenrasp met de suiker en vanillesuiker. Bestuif een werkblad met bloem en rol de deegbal uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm. Besmeer met een laagje zachte boter, houdt 1 a 2 cm van de rand vrij. Bestrooi met de citroensuiker. Rol het deeg vanuit de lange kant op en druk de naden zachtjes tegen elkaar. Snijd de deegrol met een scherp mes in 8 stukken.

Leg ze op hun kant in beklede en ingevette ovenschaal of springvorm. Laat wel een paar cm afstand van elkaar. Bedek met een vochtige theedoek en laat nog 30 min. op een warme plek rijzen.

 

Verwarm ondertussen de oven op 200 graden en maak het glazuur. Rasp de citroen en pers het sap eruit. Meng de poedersuiker met de roomkaas en citroenrasp. Voeg dan beetje bij beetje het citroensap toe tot je een mooie gladde dikke roomkaas frosting hebt.

Haal de theedoek van de broodjes. Bak de lemonrolls in 25 min. goudbruin. Haal ze vervolgens uit de oven en laat iets afkoelen. Verdeel de citroen roomkaasglazuur erover en bestrooi met wat extra citroenrasp.

 

Tip: de lemonrolls zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn. Om te bewaren kun je ze het beste afdekken met aluminiumfolie en de volgende dag en paar minuutjes opwarmen in de oven.